Wat is het verschil tussen CFD’s en Futures daytraden?

Mijn ervaringen met traden van CFD's op de Amerikaanse markt

Wat is het verschil tussen CFD’s en Futures daytraden?

verschil CFD en future

CFD’s in het kort

Zoals ik in een eerdere blog al schreef, staat CFD voor Contract For Difference. Je kunt ze kopen als je denkt dat de onderliggende waarde zal stijgen. Het verschil tussen je verkoop en aankoopprijs is je winst. Andersom kan het ook: als je denkt dat de onderliggende waarde zal dalen, dan verkoop je ze. Als de prijs dan verder gedaald is en je verkoopt ze weer, dan heb je ook winst. Als je dit op 1 dag doet, tussen de openingstijd en sluitingstijd van de markt, heet het daytraden. In mijn geval handel ik op de Amerikaanse markt, tussen 15:30 en 22:00. Prima tijden voor Nederland, dus.

De onderliggende waarde van de CFD’s kan zijn:

  • aandelen
  • indices
  • renteproducten
  • valuta
  • grondstoffen

De koersen CFD’s lopen bijna gelijk aan de koersen van de onderliggende waarde. Je hebt alleen nooit de onderliggende waarde in bezit. Het gaat echt alleen om winst maken met de koersverschillen. Of een koers nu stijgt of daalt. Door de hefboomwerking van CFD’s is het handelen hierin risicovoller dan handelen in de onderliggende waarde. Je winst of verlies gaat sneller dan alleen het koersverschil.

Futures in het kort

Futures zijn termijncontracten die je koopt met het idee dat de koers gaat stijgen, of verkoopt met het idee dat de koers gaat dalen. Daar is geen verschil met CFD’s. Ze hebben ook een onderliggende waarde en een hefboom.

De onderliggende waarde van Futures uitgegeven door CME Group zijn:

  • grondstoffen
  • indices
  • vreemde valuta
  • energie

Je handelt Futures via een platform. Meestal weer een ander platform dan waar je CFD’s handelt. Alhoewel bijvoorbeeld Plus500 beide mogelijkheden heeft, als ik het goed heb. Maar dan is de keus per soort beleggingsproduct vaak minder.

En wat is nu het verschil?

Een groot verschil is dat je geen Futures met als onderliggende waarde “aandelen” kunt kopen. Aangezien er een groot aantal aandelen genoteerd zijn aan de Amerikaanse beurzen, is de manier van handelen en voorbereiden anders. Je hoeft namelijk geen honderden koersen te bekijken en bij te houden om tot een geschikte koop kandidaat te komen. Je kiest gewoon 1 of 2 Futures die je volgt en die je goed leert kennen.

Bij CFD’s is de spread per aandeel verschillend. Het kan vrij groot zijn of kleiner. Bij Futures is de spread klein, waardoor de bijkomende kosten voor de belegger laag zijn. De spread is het verschil tussen de bied en de laat prijs.

Als je CFD’s handelt op de Amerikaanse beurs, moet je dat doen binnen de openingstijden van die beurs. Futures kun je 23 uur per dag handelen. Het volume zal niet altijd even hoog zijn, maar de mogelijkheid is er wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *