Daytraden en het belang van geduld hebben

Mijn ervaringen met traden van CFD's op de Amerikaanse markt

Daytraden en het belang van geduld hebben

Daytraden en geduld

Waarom is geduld hebben zo belangrijk?

Naast kennis, zijn ook voorbereiding, analyse en gevoel hebben voor daytraden belangrijke factoren die bepalen of je succesvol bent of niet. Maar eigenlijk is het allerbelangrijkste of je geduld hebt. Geduld om de juiste trend te zien en te volgen en in te stappen op het juiste moment. Maar vooral ook uit te stappen op het juiste moment.

Je kunt allerlei hulpmiddelen gebruiken tijdens het traden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van grafieken met diverse indicatoren. Maar er is geen systeem dat je geduld kan geven. Het is een menselijke emotie, die belangrijk is in het leven. En dus ook bij het daytraden. Het doet iets met je dat je met je eigen geld gaat handelen. Je wil geen geld verliezen, dus je wil succesvol zijn. Dat brengt een bepaalde spanning met zich mee die haaks staat op het hebben van geduld.

Als daytrader heb je een plan. Daar moet je je aan houden. Maar koersen bewegen en soms moet je snel beslissingen nemen. Dat vergt zelfdiscipline. En ook geduld. Maar dan wel geduld op de juiste manier. Ik zal echt niet de enige zijn die veel geduld heeft met trades die slecht verlopen en waarvan je hoopt dat het nog goed komt. Terwijl je bij een winnende trade al snel genoeg neemt met een bescheiden winst (risk/reward). Het heeft allemaal met de druk te maken die het hele proces op je heeft. Je wil toch geld verdienen en goed presteren.

Waarom is geduld hebben zo moeilijk?

Er is geen allesomvattende manier waarop je geduld kunt creĆ«ren. Als mens heb je te maken met je eigen persoonlijkheid, gewoonten, zwakheden en sterktes. Je moet zelf een manier vinden waarop je met geduld, zelfdiscipline en natuurlijk de juiste strategie volgens je eigen plan succesvol kunt traden. Die manier is voor iedereen anders. Wat voor de een werkt, is voor de ander onmogelijk om uit te voeren. Dat geldt niet alleen voor de uitvoering van je trades, maar ook voor de keuze voor waarin je gaat traden. Je kunt natuurlijk CFD’s traden op de Amerikaanse markt, waar je heel veel aandelen in de gaten moet houden. Maar je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld alleen de S&P 500 index te traden. En je daar helemaal in te verdiepen. Je moet doen waar je goed in bent. En tot het zover is, ben je bezig met een zoektocht op weg naar de perfecte aanpak. En dat vergt heel veel geduld.

Wat levert geduld hebben tijdens het daytraden mij op?

Zoals hierboven beschreven hangt geduld samen met zelfdiscipline. Daarnaast hangt geduld samen met de grootte van je trades. Want traden met grotere hoeveelheden, levert sneller een grote winst op. Of een groot verlies. Stel je doel is 800 dollar winnen en je koopt daarom in 1 keer 400 stuks Apple. De koers moet dan 2 dollar stijgen om deze 800 dollar winst te bereiken. Als je dit met kleinere hoeveelheden van bijvoorbeeld 40 stuks doet, moet je 10 keer zoveel trades doen. Je loopt hier veel minder risico op grote verliezen, maar je hebt wel veel meer geduld nodig om tot die 800 dollar winst te komen. Eigenlijk is het zo dat hoe meer risico je loopt, hoe minder geduld je hebt. En andersom.

Geduld is ook wachten tot het juiste moment om in te stappen zich aandient. Niet gewoon klakkeloos beginnen met traden, maar eerst goed voorbereiden, de markt en de trend bestuderen en dan wachten tot het juiste instapmoment. Zelf ontbreekt het mij bijna aan geduld. Vaak doe ik netjes alle voorbereidingen (dat dan weer wel), open mijn platform en doe meteen een aankoop. Eigenlijk kan dat gewoon niet. Niet elk moment is geschikt voor een trade. Soms moet je even wachten op een goede setup en soms moet je zelfs heel lang wachten. Heel lastig vind ik dat. Eigenlijk is dit voor mij het moeilijkst van alles. Als ik dat toch ooit eens onder de knie krijg….

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *